Korte Hoogstraat 15 E
3011GJ Rotterdam
010 - 414 9946
kantoor@alsemgeestdb.nl

Utiliteit Bouw Onderwijs Optimalisatie Spinozahall Universiteit Utrecht
Project

Optimalisatie Spinozahall Universiteit Utrecht

Opdrachtgever

Universiteit Utrecht

Locatie

Kriekepitplein 18 Utrecht

Ontwerp

2013

Uitvoering

2015

De Spinoza Hall is als gebouw U in 1912 in oorsprong voor de helft gerealiseerd; bij de uitbreiding van de kazerne in 1938 is het voormalige legeringsgebouw voltooid. Het gebouw kenmerkt zich door zijn symmetrie, een prominente kap en hoge verticale ramen; de bouwstijl is te benoemen als overgangsarchitectuur uit het begin van de twintigste eeuw.

Bij het ontwerp van de verbouwing van het rijksmonument, waarin nu twee faculteiten van de Universiteit Utrecht zijn gehuisvest, is de samenhang tussen verleden en heden versterkt. Met het oog op het huidige onderwijsprogramma is het gebouw in indeling en gebruik geoptimaliseerd.

Symmetrie
De centrale gang is iets opgeschoven en verbreed. Hierdoor zijn aan een zijde van de gang werk groep zalen voor dertig studenten gerealiseerd, aan de andere zijde zijn diepere collegezalen en een studielandschap voorzien. Langs de gangen is veel glas toegepast, waardoor daglicht diep in het gebouw valt en het gebouw overzichtelijk en ruimtelijk is.

De verschillende programmaonderdelen zijn symmetrisch in het gebouw gebracht, waardoor de symmetrie van het gebouw wordt benut en versterkt. Ook kunnen de gebruikers zich hierdoor goed oriënteren en worden de verkeersstromen door het gebouw optimaal verdeeld.

Glazen wanden
Het studielandschap is gesitueerd onder de opengewerkte kap op de tweede verdieping. De hoge ramen en kap zijn weer achter de systeemplafonds en  gemetselde binnenwanden vandaan gehaald. De oorspronkelijke hoogte van de ruimte en de lichtinval door de ramen aan weerszijden zijn daarmee hersteld.

Nieuwe toevoegingen, zoals plafondeilanden en wanden, zijn los gehouden van de gevel. Oud en nieuw zijn duidelijk afzonderlijk afleesbaar. Glazen wanden zijn voorzien van prints, gebaseerd op oorspronkelijke drukwerken van Spinoza’s stellingen. Daarbij zijn de originele teksten afgedrukt naar moderne vertalingen in een eigentijdse letter. Een wand toont een portret van de zeventiende-eeuwse filosoof.

Constructieve ingrepen
Voor de verplaatsing van de gang en de vergroting van collegezalen moest een aantal muurdoorbraken worden uitgevoerd. Hier zijn stalen portalen voor in de plaats gekomen, gefundeerd op korte stalen buispalen om een zware en kostbare herverdelingsconstructies voor de belastingen in de fundering te voorkomen.

Zorgvuldige omgang met de maatvoering, materialisering en detaillering heeft geresulteerd in een goed, functioneel en flexibel onderwijsgebouw, dat wijzigingen in de toekomst mogelijk maakt. Keuzes voor toepassingen, installatietechniek en materiaalgebruik zijn bovendien vanuit duurzame overwegingen gemaakt.

Cookie instellingen

Alsemgeest Design & Build maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid
Instellingen